1 decembrie la noi la școală, în suflet, în țară

PROIECTELE EUROPENE – PLATFORME DE FORMARE PROFESIONALĂ


Unirea face puterea statelor, și prin urmare, fericirea lor (N. Bălcescu)

 

  

   România împlineşte astăzi 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. În urmă cu 96 de ani, din Sala Tronului a Palatului Regal de la Iaşi, Regele Ferdinand a rostit un discurs emoţionant.

Pe 1 decembrie 1918, Regele Ferdinand, fiul său, Alteţa Sa Princepele Carol, dar şi alţi membri ai Familiei Regale, i-au întâmpiat pe reprezentanţii Guvernului de la acea vreme, precum şi pe un grup de delegaţi ardeleni, veniţi tocmai de la Alba – Iulia. În cinstea acestora a fost organizată o întâlnire specială, ce a durat până la miezul nopţii. În cadrul acestei întâlniri, Regele Ferdinand a avut un discurs emoţionat în faţa tuturor celor prezenţi.

"După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi ne-aţi adus și această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice, ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt cimentate prin credinţa nestrămutată a unui şir întreg de generaţii, de apostoli ai idealului naţional (...) Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor , dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: trăiască România mare, puternică şi unită!“, au fost cuvintele Regelui Ferdinad, în ziua Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!